Kedi sahiplenmek

Alsancak Veteriner Kliniği

Alsancak Veteriner kliniği olarak bizlere kedi sahiplenmek isteyen dostlarımızın en çok sorduğu sorulara cevap vermek istedik. Eğer aşağıda aradığınız sorunun cevabını bulamıyorsanız lütfen Alsancak Veteriner Kliniği ile iletişime geçmekten çekinmeyiniz! Dilerseniz bize telefon ile dilerseniz iletişim sayfamızda bulunan iletişim formu ile ulaşabilirsiniz!

KEDİ SAHİPLENDİNİZ

Öncelikle hayvan sever sonra hayvan sağlığı koruyucuları olarak onlarla bir yaşamı seçtiğiniz için, yaşamınızda onlara yer vermeye karar verdiğiniz için sizi kutluyoruz.

ONLARLA YAŞAM ZOR DEĞİL

Sadece varlıklarına alışmanız ve onların size alışması için zamana, birbirinizi tanımaya ve beraber vakit geçirmeye ihtiyacınız var. Evde kedi beslemek yaşamınızı tümüyle pozitif yönde değiştirecektir. “Kedi bakımı nasıl yapılmalıdır?”, “Evde kedi beslemek için nelere dikkat etmeliyim?” gibi soruların cevaplarını sizler için paylaştık.

NELERE İHTİYACIM VAR?

Kediler tuvalet ihtiyaçlarını kumda karşılarlar. Ona plastik bir kum kabı ve de kum almalısınız. Kumlar bentonit, silica ve bitkisel  kaynaklı olabilir hangisini seçeceğiniz sizin tercihinizdir. Kediler tırnaklarını törpülemeyi sever, ona bir tırmalama tahtası almanız eşyalarınızı tırmalamalarının önüne geçer. Mama ve su koyacağınız iki kaba ihtiyacınız olacak. Kolayca yutmayacakları ve ilgilerini çeken oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

NASIL DAVRANMALIYIM?

Kedi eve girdiğinde ilk olarak kuytu bir yere sinerek, gözlem yapacak ve güvenli bir yerde olduğuna ikna oluncaya kadar ev ortamına dahil olmayacaktır. Gürültülü ve fazla ilgili yaklaşımlar kedileri ürkütür. Ona kendini rahat hissedeceği bir köşe hazırlayıp (mama, taze su ve kum bulunan) kendi haline bırakırsanız bir süre sonra etrafı gezmeye başlayacak ve sizinle kendisi iletişim kuracaktır.

NASIL BİR ORTAM SAĞLAMALIYIM?

  1. Evdeki tüm bireylerin ortak alanında ona ait bir yer. Bir kedi yatağı da olabilir (maalesef) en sevdiğiniz televizyon koltuğunun baş köşesi de olabilir. Bunu kediler kendi seçer. Sizin seçtiği yerden onu uzaklaştırmaya çalışmanız minik dostunuzu rahatsız edecektir.
  2. Kendine ait kuytu bir alan yatağın altı, kaloriferin üzeri veya kitaplığın en üst rafı olabilir. Bunu da kedi kendi seçer.
  3. Tuvaletinin ve mamasının bulunduğu alan. Bunu siz belirlersiniz ve o uyar. Fakat kumunu yemeğinin yakınında istemeyeceğini tahmin etmek kolay olsa gerek.
  4. Kediler meraklı canlılardır. Bu yüzden ev için de iplik, poşet, lastik, toka, canlı/cansız süs bitkileri, jelatin gibi maddeler, kediniz için zarar verici olabilir. Ortamı, bu tür yabancı cisimlerden izole etmekte fayda vardır. 
  5. Avcı karakterleri nedeniyle pencere ve balkon önünden geçen kuş, sinek, kelebek gibi canlılara hamle yaparken yüksekten düşmeler ve neticesinde sakatlıklar veya ölüm şekillenebilir. İzmir Alsancak Veteriner Kliniği olarak kliniğimizi ziyaret eden kedi sahiplerimize evlerine mutlaka kaliteli sineklik taktırmalarını öğütlüyor ve böylece istenmeyen üzücü olaylardan korumuş oluyoruz. 


BESLENMESİ NASIL OLMALIDIR?

Kediler bağımlı etobur (strict carnivore) canlılardır. Ancak sadece et vermek yeterli değildir. Gıda olarak alabildikleri organik maddeler olduğu gibi bazı inorganik bileşenlere (mineral, vitamin) ihtiyaç duyarlar. Bunları en dengeli biçimde mamalardan tedarik edebilirler. Seçeceğiniz mama; kedinizin ırk özellikleri, yatkınlıkları ve sağlık durumuna göre, asgari Premium veya Superpremium gruptan olmalıdır. Kısırlaştıktan sonra kedinin idrar ph sını dengeleyecek mamalar kullanmanız kedinizin idrar yolları ve böbrek sağlığı açısından faydalı olacaktır. 

İzmir Alsancak Veteriner Kliniği olarak, kedilere çok çabuk damak tadı geliştirebilmeleri nedeniyle insan gıdası verilmesini uygun bulmuyoruz. Aksi halde onlar için eksiksiz ve dengeli içeriğe sahip iyi kalitede bir kuru mamayı reddedip tüm ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamayacağı besinlere yöneleceklerdir. 

ISLAK MAMA VERMELİ MİYİM?

Kedinizin yaşı, kısır olup olmaması, kilosu gibi parametreleri göz önünde bulundurarak haftada 1-2 gün konserve mama ile besleyebilirsiniz. İzmir Alsancak Veteriner Kliniği olarak kedilerin kuru mama tüketmesinin ağız ve diş sağlığı açısından önemli olduğunu düşünüyor ve kuru mama tüketmelerini tavsiye ediyoruz.

KEDİMİN SAĞLIĞINI NASIL KORURUM?

Kedinizin sağlığını korumak için düzenli bakım, beslenme ve düzenli veteriner kliniği ziyaretleri yeterli olacaktır. İzmir veteriner klinikleri açısından oldukça yeterli bir şehirdir. Kedinizin sağlığını korumak için tercih edeceğiniz bir klinikte veteriner hekime kedinizin sağlığını koruma konusunda mutlaka danışmalısınız. Koruyucu hekimlik hizmeti sanıldığının aksine sadece aşı ve parazit ilaçlarının uygulanmasından ibaret değildir. İzmir Alsancak Veteriner Kliniği olarak kliniğimize aşı, parazit ilaçları uygulamaları için gelen hastaların muayenesi sırasında vücut ağırlıkları ölçülür, solunum ve kalp frekansları değerlendirilir, göz, ağız, kulak muayenelerinin ardından deri ve tüy sağlığı kontrol edilir, palpasyon muayenesinde bağırsaklar, karaciğer ve böbrekler, lenf yumruları kontrol edilir. Hasta sahibi ile kedimizin genel durumu hakkında konuşulup bilgi edinilir. Bu aşamada kedi sahibi olarak kedinizin günlük mama, su alımı, dışkı şekil ve miktarı, idrar miktarı, egzersiz ve uyku süresi gibi verileri veteriner hekiminizle paylaşmanız, kedinizin sağlığını korumak için büyük önem taşımaktadır.

KEDİMİN HASTA OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Genel olarak hastalık belirtileri: iştahsızlık, hareket etmede isteksizlik, ishal, kusma, öksürük, aksırık, aşırı tüy dökümü, deride tüysüz alanlar ve yaralar, kaşıntı, kulak ve gözde akıntılar, yürüyüşte dengesizlik, çabuk yorulma, yüksek bir yere zıplarken ara adımlar kullanma veya yüksek bir yerden atlayamamak, aşırı mama tüketimi, çok sık su içip çok sık idrar yapma, idrar veya dışkı yapamama, agresyon, stresli görünüm şeklinde sıralanabilir. 

Eğer kedinizde bu belirtilerden bir veya birkaçını birlikte fark ederseniz mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. İzmir Alsancak Veteriner Kliniği olarak kayıtlı hastalarımıza 7 gün 24 saat acil hizmetimiz bulunmaktadır ve kayıtlı hasta sahiplerimizin acil durumlarında her an yanlarında yer almaktayız.  

EĞİTİM = KARAKTER ?

Eğitim ile kedinize yapmasını istemediğiniz hareketleri anlatabilirsiniz. Oyuncu mizaçlı bir kediniz varsa eğitimle onu daha sakin yapamasanız da eşyalarınıza zarar vermesini engelleyebilirsiniz. İstemediğiniz bir hareket yaptığında birkaç saniye içinde kalın bir ses tonuyla; ’hayır’ demeniz ona bu hareketi istemediğinizi anlatır. Yapmasını istediğiniz bir davranışı uygun kedi ödülleri ile ödüllendirerek ve taktir eden ılımlı bir ses tonu kullanarak teşvik edebilirsiniz. Kediler avcı varlıklardır. Oynarken av hareketlerini taklit ederler. Bu yüzden ısırmalı ve tırmalamalı oyunlara izin vermemenizi öneririz. Aksi takdirde bu durum onun saldırganlaşması ile sonuçlanabilir. Asla sevmekten vazgeçemeyeceğiniz büyümeyen bir bebek sahibi olduğunuzu ve onun size her daim ihtiyacı olduğunu hatırlatır, SAĞLIKLI VE BOL PATİLİ GÜNLER DİLERİZ.