Kedi ve Köpekler İçin Gerekli Aşılar

Gerek kliniğimize ilk kez gelen hasta sahiplerimizden gerek de pet sağlığıyla ilgili hayvan severlerin web sitelerindeki paylaşımlarından çoğu pet sahibinin kedi ve köpekleri için hangi aşıların yapılması gerektiği ve hangi aralıklarla yapılması gerektiği konusunda net, bilimsel bilgilere ihtiyaç duyduğu kanısına vardık.


Bu yazımızla sevimli dostlarımız için uygun olan aşı programlarını ve aşılama sürelerini, doğru bilinen yanlışları paylaşmayı hedefledik.



İzmir Alsancak Veteriner Kliniğinde Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği'nin ( WSAVA : World Small Animal Veterinary Association ) yayınladığı uluslararası aşı programı uygulanmaktadır.


AŞI NEDİR ? NE İŞE YARAR ?

- Tıpkı insanlarda olduğu gibi dostlarımız için de onlara özgü olan bir takım hastalık yapıcı mikroorganizmalara (patojenler) karşı dostlarımızın bağışıklık geliştirebilmesi için, bir başka deyişle bu hastalık etkenleriyle karşılaştıklarında hasta olmadan bağışıklıkları sonucu sağlıklı kalabilmeleri için yüksek teknolojiyle hazırlanmış biyolojik maddelerdir.

- Unutulmamalıdır ki aşı, sadece sağlıklı bireye uygulanmalıdır ve mutlaka veteriner hekim muayenesi sonucu veteriner hekimler tarafından uygulanmalıdır. Aşılar hasta bireye uygulanmaz ve hastalığı tedavi edici etkileri yoktur, hastalıklara karşı bağışıklık gelişmesini sağlarlar.

- Genellikle kist aşısı olarak bilinen anthelmintik gurubu antiparaziter ilaçlar iç parazitler için enjeksiyon şeklinde uygulanan ilaçlardır ancak aşı değillerdir.

- Aşılama programına başlamadan önce dostlarımıza mutlaka antiparaziter muayene ve ilaçlama yaptırmamız gerekmektedir.

- Aşağıda aşılı annelerinden doğmuş minik dostlarımız için uygulanması gereken aşılar ve aşılama süreleri yer almaktadır. Gençlik hastalığı (distemper), kanlı ishal ( parvoviral enterit) olarak bilinen hastalıklara karşı aşı maddeleri belirtilen karma aşıların içinde yer almaktadır.


KÖPEKLER

6. Hafta Puppy DP (İkili karma aşı)

9. Hafta DHPPİL (Beşli karma aşı)

12. Hafta DHPPİL (Beşli karma aşı)

14. Hafta R (Kuduz aşısı)

16. Hafta Bb (Bordetella aşısı)

19. Hafta Bb (Bordetella aşısı) Yetişkin; yılda bir kez DHPPİL, R, Bb


Güncel bilimsel veriler ışığında Canine Corona Virus (CCV) aşısının yapılması gereksiz görülmekte ve önerilmemektedir.