Köpeklerin Kanlı İshal Hastalığı (Canine Parvoviral Enteriris)

Alsancak Veteriner kliniğimizde sıkça karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi Kanlı İshal Hastalığıdır. Bu hastalığın tanımı, belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemlerini bu makalemizde bulabilirsiniz.

TANIM

Canine Parvo Virusun (CPV) neden olduğu kanlı ishalle karakterize ölümcül bir hastalıktır.

Hastalık, kalp, sindirim sistemi, lenf sistemi ve bağışıklık sistemini etkiler. Hastalık her yaşta olabildiği gibi en ciddi 6-16 haftalık yavru köpeklerde görülür.

BELİRTİLER

Hastalık, yavru köpeklerde aniden başlayan durgunluk, iştahsızlık, ishal, kusma ile karakterizedir. İshal hastalığın başlangıcında kanamalı olmayabilir. Daha sonra yıkımlanan bağırsak mukozası nedeniyle kanamalı hale gelir. Bazı vakalarda küçük yavru köpekler belirti vermeden aniden ölebilir.

TEŞHİS

Hastalığın teşhisi elisa testi ile yapılabilmektedir. İzmir Alsancak Veteriner Kliniği olarak hızlı test kitlerimiz ile bu hastalığı ve beraberinde eşlik edebilecekdiğer tehlikeli bazı hastalıları tek test kiti ile teşhis edebilmekteyiz.

TEDAVİ

Kanlı ishal hastalığının her ne kadar yavru köpeklerde yüzde yüz ölümcül olduğu yönünde bir inanış olsa da tedavi mümkün olabilmektedir. Tedavideki başarı oranı hastanın immun yanıtı, virüs miktarı, erken teşhis ve hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmiş hastaya özel tedavi prosedürünün belirlenmesi gibi faktörlere bağlıdır. Alsancak Veteriner Kliniği olarak kanlı ishal hastalığına yakalanmış her hastanın tedavi sürecini yine hastaya özel olarak planlamaktayız. Özellikle ağır seyirli olgularda, bağışık köpeklerden elde edilmiş aktif bağışıklık maddelerinin hastaya nakledilmesi, interferon tedavileri, bağışık köpeklerden kan nakli, bağışıklık sistemini aktive edici ilaçların kullanımı, hastanın sıvı elektrolit açıklarının belirlenmesi ve sıvı tedavisi ile düzeltilmesi, damar içi beslenme solüsyonlarının kullanılması ve diğer destek tedavilerimizle birlikte tedavideki başarı oranını arttırmaktadır.

HASTALIKTAN KORUNMA

Hastalıktan korunmanın birinci aşaması annenin kanlı ishal hastalığına karşı aşılanmış ve bağışık olmasıdır. Uygun ve düzenli şekilde veteriner hekim muayenesinden geçen bir anneden doğacak yavruların yine veteriner hekim tavsiyeleriyle geçecek süt emme dönemleri de korunmada büyük rol oynar. Yıllık tekrarlarla karma aşılar ile aşılanmış anneden doğan yavrular 6 hafta sonunda aşılanarak ve veteriner hekiminizin belirleyeceği aşı programı ile tekrar aşılarının yapılmasıyla hastalıktan korunmak mümkündür.  İzmir, köpeklerin kanlı ishal hastalığına yakalanma açısından oldukça riskli bir bölgedir. Bu yüzden yavru köpek edinir edinmez bir veteriner kliniği ile temasa geçmenizde fayda olacaktır. Alsancak Veteriner Kliniği olarak ilk kontrol muayenesine getirilen yeni edinilmiş yavru köpeklerin detaylı bir şeklide muayenesi yapılır. Fizyolojik verileri kayıt altına alınır. Minik dostumuzun ailesini hastalıklar ve korunma yöntemleri, bakım besleme önerilerimizin anlatıldığı yaklaşık 40 dakikalık bir sohbetle bilgilendiririz ve yavru köpeğimiz için aşı programı oluştururuz. Böylelikle kanlı ishal hastalığı, gençlik hastalığı ve diğer bulaşıcı tehlikeli hastalıktan korunma adına ilk adımı atmış oluruz.